Butași viță de vie Fetească Albă
Vița de vie Fetească Albă este un soi românesc de struguri de vin, cultivat în majoritatea zonelor viticole din România
Caracterele ampelografice
Strugurii la vita de vie Feteasca Alba sunt uniaxiali, de formă cilindrică sau cilindro-conică, de mărime mică sau mijlocie, cu boabe dese, neomogene. Greutatea medie a unui strugure variază între 100 și 250 g. Bobul este sferic cu punct pistilar aparent. Miezul este zemos și nearomat.
Este un soi autofertil, rezistent la ger, dar sensibil la putregaiul cenușiu.
La maturitatea deplină, conținutul de zaharuri în must variază între 198,8 g/l și 223 g/l, adică echivalentul a 11,7 și 13,1 vol. alcool. Aciditatea totală medie variază între 3,6 g/l și 4,7 g/l
Mustul ce se obţine oxidează uşor şi de aceeea se impune o grijă deosebită.
Vinurile au potențial de învechire și se remarcă prin fineţe şi echilibru.
Olfactiv şi gustativ, întâlnim arome de citrice, floare de tei, mai apoi evoluează spre flori de câmp, fân sau caisă coaptă.
Se recomandă extinderea în cultură în podgoriile din sudul Moldovei: Odobeşti, Panciu, Coteşti.
Vigoarea butucilor este mare;florile sunt hermafrodite, normale morfologic şi funcţional; strugurii sunt mici, cilindro-conici, frecvent aripaţi, cu boabe sferice şi mici, cu punct pistilar, aşezate dens şi uniform, pieliţa subţire, de culoare galben-verzuie, pulpa zemoasă, cu gust plăcut caracteristic;clona este de producţie, realizează o recoltă medie de 3,5 – 4,5 kg/butuc,respectiv peste 16 t/ha
Perioada de înflorire: mai-iunie;
Perioada de maturare: 1-31 septembrie;
Producție: 14t/ha;
Rezistență: rezistent la ger, dar sensibil la putregaiul cenușiu.;
Instrucțiuni de plantare:
La noi in țară este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, cand temperatura solului este de 8-10 °C, la adancimiea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se incalzesc mai greu.
In zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamnă, dar trebuie incheiată pana la venirea inghetului. Prin plantatul de toamna, vita porneste in vegetatie mai devreme.
După ce terenul a fost pregătit in prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanta de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de mimimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri. După fasonare, se efectuează parafinarea si mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).
Andrei Ciobanu (proprietar verificat) –
Vita de vie asa cum trebuie,la primavara voi comanda cu mare drag.
Bobe Ion (proprietar verificat) –
Va multumesc din suflet,m-am bucurat foarte tare de faptul ca ati trimis butasii de vita peste comanda mea . Sunteti niste dulci
Alina (proprietar verificat) –
Conform specs, livrare rapida
Alexandru C. (proprietar verificat) –
Super!
Tatiana E. (proprietar verificat) –
Profesioniști! Recomand!