Descriere
Caractere ampelografice
- Soiul este destul de neomogen; biotipurile din care este compus diferă între ele în ceea ce privește fertilitatea și forma buchetului.
- Mugure cu apex expandat, pufos, verde-albicios.
- Frunze medii, pentagonale, cu cinci lobi, ondulate, verzi.
- Sinusul pețiolului în formă de U.
- Ciorchini medii, piramidali, cu peduncul verde mai mult sau mai puțin rozaliu.
- Greutate ciorchine: 120 g.
- Bobul rotund, mediu, albastru-violet; consistență medie, coajă pruinoasă; pulpă suculentă, dulce, cu o aromă erbacee mai mult sau mai puțin intensă.
Atitudini de cultivare
- Viță de vie medie.
- Lăstari scurți cu vegetație echilibrată, în general.
- Se adaptează la diferite tipuri de sol și climă, cu excepția celor care sunt excesiv de calde și uscate, dacă nu sunt susținute de irigarea frecventă.
Creșterea și tăierea
- Se adaptează diferitelor forme de tăiere.
- Prin urmare, poate fi crescut ușor chiar și în forme libere complet mecanizate.
Perioada de înflorire: mai-iunie.
Perioada de maturare: luna septembrie.
Producție: abundentă și constantă; la aceeași încărcare a mugurilor este mai productivă în sistemele de tăiere lungi decât în cele scurte.
Recolta: 10-15 t/ha.
Sensibilitate la boli și adversități
- Sensibilă la putregaiul acid.
- Destul de sensibil la temperaturile scăzute de iarnă.
Potențial enologic
- Dă vinuri de o anumită finețe și tipicitate, de o culoare roșie destul de intensă și de o aromă caracteristică ușor alcoolică, fructată, aromată, cu tendință la aciditate scăzută.
- Când este amestecat cu Cabernet, acesta își poate completa calitatea.
Zone în care se cultivă acest soi de viță de vie
- În țara noastră se cultivă mai ales în podgoriile din sudul Moldovei, Olteniei și Munteniei.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.