ZEAMĂ BORDELEZĂ
Fungicid sub formă de pulbere omogenă care acționează eficient împotriva Focului bacterian al rozaceelor si al Rapănului merilor.
Conținut de substanță activă de 20%± 1,5. Are umiditatea de max. 3% și PH-ul suspensiei 1 %în apă între 6-8. Are miros caracteristic.
Produsul nu este fitotoxic.
MOD DE ACTIUNE
Este un fungicid care asigură o bună protecție împotriva Focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amzlovora) și al Rapănului merilor (venturia inaequalis). Are acțiune preventivă de suprafață. Nu este fitotoxic. Acționează la nivelul frunzei și tulpinii. Durata acțiunii produsului este de 10-15 zile de la aplicare.
MOD DE UTILIZARE
Cultura | Agentul patogen | Doza |
Vita de vie | Mana (Plasmopara viticola) | 50 gr in 10 l apa |
Prun | Patarea rosie a frunzelor (Polystigma rubrum), Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophila), Monilioza (Monilinia spp) | 50 gr in 10 l apa |
Piersic | Basicarea frunzelor (Taphrina deformans), Ciuruirea frunzelor (Coryneum beijerinckii), Monilioza (Monilinia spp) | 50 gr in 10 l apa |
Cires, Visin | Patarea frunzelor (Coccomyces hiemalis), Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophila), Monilioza (Monilinia spp) | 50 gr in 10 l apa |
Mar, Par | Rapan (Venturia inaequalis) | 50 gr in 10 l apa |
Tomate | Mana (Phytophtora infestans), Alternarioza (Alternaria solani), Patarea frunzelor (Septoria lycopersici), Patarea pustulara (Alternaria solani) | 50 gr in 8 l apa |
Castraveti | Patarea unghiulara (Pseudomonas lachrymans), Mana (Pseudoperonospora cubensis) | 50 gr in 8 l apa |
Fasole | Arsura comuna (Xanthomonas phaseoli),Arsura aureolara (Pseudomonas phaseolicola) | 50 gr in 8 l apa |
Pentru prepararea solutiei de zeama bordeleza este necesar un vas de plastic sau de lemn. Se adauga cantitatea necesara de zeama bordeleza dupa care se adauga prin turnare apa curata, la o temperatura cuprinsa intre 15 si 20 de grade Celsius. In tot acest timp, cele doua componente trebuie amestecate pana la solubizarea completa. Inainte de aplicare, este recomandat ca solutia sa fie filtrata cu ajutorul unei site.
Zeama bordeleza tip MIF se aplică prin stropire până la umectare completă, la avertizare, în timpul vegetației. Se recomandă stropirea la temperaturi sub 27°C. Substanța activă Cupru are acțiune preventivă de contact, fungicidă și bactericidă. Ionii de cupru sunt absorbiți în mod pasiv de sporii ciupercilor și bacteriilor cu care vin în contact. O dată absorbit, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor. Din acest motiv este necesar ca ionii de cupru să fie prezenți pe suprafața organelor plantelor înainte ca sporii să înceapă să germineze.
Cuprul ca substanță activă este folosit pentru formularea de fungicide utilizate în activitatea de protecție a culturilor de: fasole, sfeclă de zahăr, hamei, tomate, ardei, castraveți, ceapă, măr, păr, gutui, prun, cais, piersic, vișin, viță de vie.
TIMP DE PAUZA
Necesar de la aplicarea ultimului tratament până la recoltare (conform certificatului de omologare):
– vița de vie : 21 de zile
– Mărul, prunul, gutuiul, nu au precizată o anume perioadă de pauză între stropirea propriu-zisă cu zeamă bordeleză și termenul de recoltare, considerându-se că produsul este biodegradabil, făcând parte dintre produsele autorizate a fi folosite în tratamentele ecologice conform regulamentului CE 637/2016.
– tomate, vinete: 3 zile
Timpul între aplicările tratamentelor cu zeamă bordeleză este de 7 zile.
Notă: producătorul sugerează ca după recoltare fructele și legumele tratate anterior recoltării cu Zeamă Bordeleză Tip Mif pot fi consumate după minim 3 zile de la recoltare, fructele și legumele fiind foarte bine spălate cu apă potabilă înainte de consum.
COMPATIBILITATE
Zeamă Bordeleză Tip MIF este compatibilă cu majoritatea produselor de protecție a plantelor utilizate în agricultură, cu excepția celor care au reacții puternic acide sau alcaline.
Recenzii
There are no reviews yet